Tuesday, 22 March 2011

BAHAGIAN 1: Sejarah Johor... Cecite-Cecite..

Assalamualaikum kepada semua rakan-rakan pembaca. Hari ni saya nak cerita serba sedikit mengenai asal usul nama Negeri Johor. Maklumat ini saya dapat daripada Portal Rasmi Kerajaan Negeri Johor.  Berikut merupakan cerita serba sedikit mengenai asal usul negeri Johor.

Asal usul perkataan Johor diambil dari perkataan Arab “Jauhar” yang bermaksud “Permata Berharga”. Pengaruh Arab jelas kelihatan di mana para pedagang dari Arab telah datang ke sini bagi menjalankan perniagaan rempah yang sememangnya terkenal pada suatu ketika dahulu. Johor juga dikenali sebagai Hujung Tanah atau “Gangganu” oleh orang-orang Siam yang bermaksud “Batu Permata”.

Pembukaan negeri Johor bermula pada awal kurun ke-16 apabila Melaka telah ditawan oleh Portugis. Sultan Mahmud Syah yang merupakan pewaris terakhir takhta kerajaan Melaka telah melarikan diri dan membuka kerajaan Johor. Pada waktu itu, Johor telah meluaskan empayarnya sehingga ke Riau.

Sejarah Johor moden bermula di bawah pemerintahan Sultan Abu Bakar. Baginda telah ditabalkan menjadi sultan pada tahun 1866 seterusnya memegang gelaran “Seri Maharaja Johor”. Sultan Abu Bakar telah memperkenalkan Perlembagaan Johor seterusnya membawa perubahan dalam pentadbiran negeri Johor yang lebih efisyen. Perpindahan pusat pentadbiran kerajaan Johor di Teluk Belanga ke Tanjung Puteri pada tahun 1841 memberi kesan yang positif kepada Johor terutamanya dari segi pembangunan. Pembinaan bangunan kerajaan, balai polis, masjid, mahkamah dan istana besar jelas membuktikan Sultan Abu Bakar berhak menerima gelaran sebagai “Bapa Pembangunan Johor”.

Bergitulah serba sedikit cerita mengenai nama Negeri Johor diperoleh. Kalau anda semua mahu mengetahui dengan lebih lanjut mengenai asal usul Negeri Johor, bolehlah melawat terus ke Portal Rasmi Kerajaan Negeri Johor tersebut. Sekian dari saya.(Kalau ada salah boleh lah tegur saya dengan memberi comment.


p/s: Cerita mengenai bagaimana nama-nama daerah dalam negeri johor diperoleh akan di beritahu ke post yang akan datang.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home